Welkom op Pluym's blog

Welkom op Pluym's blog

maandag 12 juni 2017

Kind van de zuivel

Dominee's uit Schubbekutteveen waarschuwen in een brief over de heidense teksten van rapper Jebroer in zijn hit "Kind van de duivel" Daarin worden zij bijgestaan door opvoedkundigen die vinden dat je Christenen niet harder dan dat op hun ziel kan trappen. Ho! Wacht! Bij het lezen van zulke waarschuwingen gaan alle alarmbellen af. Als liefhebber van het vrije woord kan je mij weer niet harder op mijn ziel trappen wanneer men aan de vrijheid van meningsuiting wil knagen! Ok, ik moet toegeven dat dit nummer mij ook behoorlijk geschokt heeft. Niet vanwege de shockerende inhoud -die heb ik namelijk niet kunnen ontdekken- maar vooral aan het gebrek van maar ook één zinnig woord!

Lyrics ontleden is altijd al een liefhebberij geweest. Voor mij is dit het afwegen of een song kunst of kitsch is. Ware pareltjes ontdek je soms. Heerlijk zijn de nummers die juist niet zijn wat ze lijken. Neem bijvoorbeeld "Born in the USA" van Bruce Springsteen! Het patriottisme spat er van af zou Ronald Reagan gedacht hebben toen hij het nummer voor zijn presidentscampagne gebruikte. Het nummer gaat echter over de "aftermath" van de Vietnam oorlog, Born in the USA is dus vooral sarcastisch bedoeld. Of wat te denken van Today van The Smashing Pumpkins? Een aanstekelijke, vrolijk, catchy introotje gevolgd door de woorden: Today is the greatest day I've ever known....de rest van het liedje gaat over zelfmoord.
Maar nu de diepzinnigheid van jebroer:  "Ik ben een kind van de duivel mamma, je hoeft niet te huilen"
Hmmm, wat voor een harteloos kutwijf van een moeder ben je dan, als je bij het overlijden van je zoon geen traan kan laten!
En waarom proclameert hij zich als kind van de duivel? Omdat hij van drank en drugs doorspekte feestjes houdt? Goh, hoe zou je Hitler dan moeten omschrijven? De pappa van de duivel?

Waar zit nu het aanstootgevende? De duivel? Het ophemelen (what's in a word) van een hedonistische levensstijl, zelfs na de dood?  
Het is gissen, maar het zal vooral te maken hebben dat de tekst zo simpel is dat een 3-jarige het ook nog wel kan onthouden. Gelukkig ligt de tekst van, bijvoorbeeld "Sympathy for the devil" minder makkelijk in het gehoor. Of wat te denken van een aandoenlijk liedje als "Imagine"? De kinderen van Jezus zullen vast  "not amused" zijn als kindlief "Imagine there's no heaven" kweelt.

Uit artistiek oogpunt zou kunst of muziek geen grenzen mogen kennen. Of dat nu een "Nachtwacht is of slechts 2 strepen, Mozart of een plaat met slechts boeren of scheten. Als "duivel" nou zo aanstootgevend is, waarom wordt het dan niet even weggepiept? Of vervangen door een onschuldiger rijmwoordje? Wat dacht je van zuivel? Of insinueer je dan weer dat "De kind van de zuivel" een buitenechtelijk zoontje van de melkboer is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten