dinsdag 25 februari 2014

Derby

Vanavond is het dan eindelijk zover! 20:00 uur is het uur u. De kraker, de derby der derbies, de club tegen de sociëteit (omdat De Willige Dame pas sinds 1983 bestaat klinkt klassieker wel erg overdreven) SC Dordrecht 2 - DWD 1. Wanneer in september de data bekend worden van de nieuwe RSB competitie is het oog altijd het eerst gericht naar de wedstrijd tegen Dordt!

Je hoeft geen schaker te zijn -want ook al zit je op onderwaterbakfietsen, je wilt altijd beter zijn dan die enige andere onderwaterbakfietser uit je stad- om te begrijpen dat dit soort duels altijd beladen zijn. De wil om te winnen is net ietsje groter en een smadelijke nederlaag geeft je ook net ietsje meer gezichtsverlies.

Toch voelt zelfs zo'n beladen wedstrijd als deze net ietsje kalmer aan dan, laten we zeggen het komende duel tussen Feyenoord en Ajax. Ten eerste omdat het natuurlijk schaken is. Mochten er supporters aanwezig zijn (normaliter niet meer dan een kip en een geit) dan gaan zij geen vuurwerk gooien, haatdragende liederen zingen of verder onaangepast gedrag vertonen. Sterker nog, zelfs applaudiseren, clubliederen aanheffen of waves inzetten wordt als "not done" beschouwd. Nee, van hen wordt verwacht dat ze zwijgen.

Het venijn van de rivaliteit komt meestal dagen na de wedstrijd pas opzetten op de websites van de desbetreffende clubs (vooral de verenigingen: Sv sliedrecht, SV Rokado en nog lang niet vergeten de 3torens scheppen er genoegen in om hun tegenstander na de wedstrijd te beschimpen, danwel een fabelachtige wedstrijdverslag op te tekenen met de uitslag als enige waarheid)

Hoe fok je jezelf dan wel op vóór de wedstrijd om de scherpte en de absolute wil om te winnen te krijgen? Ik heb het al een paar keer geprobeerd via social media en helaas moest ik constateren dat schakers over het algemeen een zeer nuchter volk zijn, ze laten zich niet gauw opjutten, ze zien wel! Zelf ben ik niet vies van een stevig robbertje provoceren (Je bent een Chess Hooligan of niet) Maar helaas, helaas...juist bij deze ene wedstrijd...juist bij deze wedstrijd waar je het hele seizoen naar uitkijkt moet ik op mijn tellen passen.

Schakers weten het al, voor de niet schakers leg ik het altijd op zeer zachte toon uit. Want hoe truttig is het eigenlijk....dat in dat andere team, dat ene team die je zo graag ziet bloeden..alleen omdat het de enige andere team uit de stad is...dat nu juist net daar (mensen, lees dit aub heel snel!!) jebeideouderseraljarenlangspelen

Ik moet dus voorzichtig oordelen over de tegenstander, je wilt het andere team niet extra motiveren omdat het gekke zoontje van je teamgenoten van die abjecte dingen zegt/doet/schrijft. Netzomin dat je je ouders een bloedneus toewenst.

Louis van Gaal zei ooit eens dat je je tegenstander meer motiveert met een bak stront dan met bloemen, bij deze wens ik elke Dordt 2 speler een fleurig boeket toe, een hele plezierige en sportieve wedstrijd, een dikke kus voor moeders! Enne...paps, van harte gefeliciteerd met je 61e verjaardag!

Dat de beste moge winnen enz. maar ik wil nog wel graag benadrukken dat vorig jaar WIJ dat waren!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten