Welkom op Pluym's blog

Welkom op Pluym's blog

dinsdag 5 mei 2015

De Dordtse bevrijding

Maandag vier mei 20:00 uur te Amsterdam: heeft u Willie en Maxi statig een krans zien leggen op de dam? Met een quasi ernstig gezicht en donker gekleed deden zij hun jaarlijkse ding. Goh wat een verschil met "zijne koninklijke" feestje vorige week in Dordt.

Een paar dagen van te voren gonste het gerucht dat hij mogelijk een krans zou leggen bij het standbeeld van de gebroeders de Witt. Hoewel de koning der Nederlanden zowat heel de binnenstad per boot, bus, wandelend en klunend heeft afgelegd, schitterde hij in afwezigheid op de Visbrug. Wat een gemiste kans om zich onsterflijk te maken in Dordt. Was het zijn eer te na? Of is hij volgens de woorden van zijn eigen vrouw weer "een beetje dom" geweest? Hij probeerde op een wel heel flauwe en goedkope manier in het gevlei van de Dordtenaren te komen met de uitgekauwde slogan: "Hoe dichter bij Dordt hoe mooier het wordt" Sorry, ik moet even naar het toilet...

...ben ik weer. Over bevrijding gesproken. Hoe komen we toch van die geuzenopmerking af? Wanneer je in het buitenland komt en men vraagt naar je afkomst, dan word je meteen geassocieerd met drugs en hoeren. Als je Dordrecht antwoord wanneer je in Nederland bent is de kans groot dat je moet uitleggen waar dat ook alweer is. Ik ken zelfs mensen uit Rotterdam die hier nog nooit geweest zijn, die denken dat wij een soort vinex kolonie a la Capelle, Hoogvliet, Barendrecht of Spijkenisse zijn. Vandaar dat ze wel allemaal de slogan "Hoe dichter bij Dordt..." kennen maar geen benul hebben wat voor onzin ze uitkramen.

De majesteit had zomaar een statement kunnen maken die de hele wereld was overgegaan. Slechts door Johan de Witt zijn verdiende eer te betonen. Men had geweten dat hoe dichter bij Dordt hoe republikeinser het wordt maar nee. Door bullshit fabels van mensen die hier nooit zijn geweest blijven we rot.

Wie bevrijdt ons nou echt een keer van dat rotstempel? Degene die dat lukt mag voor mijn part hier elk jaar zijn verjaardag vieren en die gelukkige dag zal hier door het leven gaan als Dé Dordtse bevrijdingsdag! Laten we de tweede wereldoorlog en al zijn verschrikkingen alsmede alle oorlogen erna vooral niet bagatelliseren. Hoe lang moeten wij echter nog gebukt gaan onder de mishandeling van de goede naam en faam van onze stad? Weg met dat "hoe rotter het wordt" Leve de republiek Dordrecht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten