Welkom op Pluym's blog

Welkom op Pluym's blog

maandag 17 november 2014

Verloren idealen

Dit is een eerbetoon aan de 90 helden die afgelopen zaterdag opgepakt zijn tijdens de Sinterklaasintocht te Gouda. Gearresteerd worden wegens protest lijkt me toch niet heel democratisch? Goed er waren alternatieve plekken aangewezen maar een "die hard" demonstrant laat zich geen plaats aanwijzen ergens ver weg van de actie.

90 man is eigenlijk best een triest laag aantal. Dit zijn ook nog eens de voor én tegenstanders bij elkaar. Hoe anders was het in de jaren '70 en '80, de romantische tijd van massademonstraties, stakingen en krakersrellen. Het was een economisch belabberde tijd met werkloosheid, woningnood, gebukt gaande onder de koude oorlog. De grootste demonstratie ooit in Nederland is alweer van dik 30 jaar geleden. Op het Malieveld in Den Haag demonstreerde men toen tegen plaatsing van Amerikaanse kruisraketten met nucleaire lading op ons grondgebied. 550.000 mensen waren daarbij aanwezig, toendertijd ruim 3% van de totale Nederlandse bevolking! Je zou kunnen zeggen dat je in die tijd zonder mobieltjes, internet, social media en maar 2 kanalen op tv ook weinig beters te doen had. Aandacht geven en genereren kostte ook meer inspanning dan tegenwoordig. Wilde je toen je stem laten horen moest je een spandoek maken in plaats van op "vind ik leuk" klikken. Uiteindelijk hebben wij, het volk, wel een duidelijk signaal afgegeven. Van de 5 Europese landen waar de USA zijn kernraketten wilde parkeren heeft alleen Nederland geweigerd.

In de Rotterdamse haven zijn er stakingen van weken geweest in de jaren '70 voor meer en gelijk loon. In de 11 jaar dat ik er werk is er nog geen 6 dagen bij elkaar gestaakt. Onze voorgangers hebben ervoor gezorgd dat wij niet meer voor een hongerloontje hoeven te werken. De generatie na ons, die geen van allen een vast dienstverband zullen krijgen, zullen ons: "de patatgeneratie onder de havenarbeiders" vervloeken dat wij nooit massaal aan het staken en demonstreren zijn geslagen voor een betere toekomst.

En daarom doen demonstraties mij goed. Het volk wat iets gedaan of ongedaan krijgt door zijn stem te heffen tegen het establishment. De demonstratie van zaterdag jongstleden was weer een uitstekend voorbeeld van maatschappelijke saamhorigheid die de jaren '80 deden herleven. We bevinden ons nu in tijden waar we ons niet meer druk hoeven te maken over "de bom" of woningnood. We verkeren ons nu wel op het randje om de complete Nederlandse identiteit te verliezen, danwel die  KKK aanhanger met die baard uit Spanje en zijn galleislaven hier nog langer te tolereren.

Laten wij leren uit het verleden dat niets doen ook niets oplevert. Voor je het weet is de neus van Bassie groen, heeft zwarte Piet er zelf ook een knecht bij of maakt Sinterklaas andere volken tot zijn schoorsteenslaaf. We moeten ons weer verenigen mensen! We mogen niet vergeten wat ons groot en krachtig heeft gemaakt! Indrukwekkend die filmpjes van weleer op youtube, bekijk, deel en vindikleuk ze! Oh en als u dit toch aan het lezen bent, raise your voice! Laat zien dat u ook maatschappelijk geëngageerd bent en "like" dit stukje. Bij 550.000 duizend likes laten we zien dat we net zo strijdbaar zijn als weleer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten