Welkom op Pluym's blog

Welkom op Pluym's blog

woensdag 18 mei 2016

Het vrije woord is een Illusie

Het zijn geen vrolijke tijden mensen. We kunnen stellen dat ons recht op vrije meningsuiting flink op de proef wordt gesteld. Neem bijvoorbeeld de Duitse lolbroek Jan Böhmermann of onze eigen Nederlands/Turkse troetelcollumniste Ebru Umar. Zij weten nu wel wat de grenzen zijn van het vrije woord.

Een schande is het dat er van buiten Europa geprobeerd wordt om ons (mond)dood te maken. Een nog grotere schande is het om in het Duitse geval daar nog gehoor aan te geven ook! Een rechtbank die je eventjes uitlegt wat er in je gedicht wel en niet meer gezegd mag worden is de nachtmerrie voor iedere vrije geest. Heeft dat geen dictoriale trekjes? Waar gaat dit heen?

Mogen en moeten we dan ook alles beledigen, niet omdat het moet maar omdat het kan?  Zijn er in het "vrije westen" geen grenzen dan van wat er wel en niet gezegd en beledigd mag worden? Hoe vrij is dit westen eigenlijk?

Vorig jaar werd een Nederlander in Amsterdam opgepakt omdat hij "fuck de koning riep" dat kon écht niet! Satire maken van Willy mag en is er ook genoeg. Maar wat als je het zo ver drijft om onze koning geiten te laten neuken met een kleine, naar Döner stinkende lul?

En ga in Duitsland anno nu eens, met je rechterarm 45 graden omhoog, verkondigen dat Adolf Hitler groot en goed is, daar riskeer je 3 jaar cel mee! Dat laatste is niet echt een belediging natuurlijk, meer het verheerlijken van iemand die alleen in termen van hoon en spot becommentarieërd dient te worden, ook dat is not done!
Hoe zou onze reactie zijn als een Turkse komiek met die gegevens de spot zou drijven?

De druk uit Israël is kennelijk groter dan uit Turkije om bepaalde dingen niet uit te spreken. Hitler ophemelen valt in onze ogen zwaarder dan het beledigen van Erdoğan. In een "vrij" en "tolerant" land zou dat echter niets uit moeten maken. Recht op vrije meningsuiting my ass! En wanneer gaan de heren en dames politici dat nou ook eens eindelijk toegeven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten