Welkom op Pluym's blog

Welkom op Pluym's blog

zaterdag 19 april 2014

Top 5 échte Paasbestemmingen

Een krantje als de Metro, hoe goed gelezen ook, staat vol met pulp. De enige reden van die populariteit is natuurlijk omdat het de goedkoopste krant is die je kunt verzinnen en van een gratis krant kan je verwachten dat er voor geen eurocent aan informatie staat.

In de Aviatorische wereld boert Ryanair het weer goed. Deze maatschappij degradeert het ooit zo romantische vliegenierswereldje echter tot het nemen van een bus. Vliegen en kranten lezen was nog nooit zo goedkoop als in de laatste 10 jaar, maar het wordt er allemaal niet luxer of informatiever op.

Omdat ik liever bagger lees dan wolkjes tel, toch maar de metro van voor naar achter gelezen (meer dan 5 minuten heb je daar niet voor nodig) de ene columnist heeft het over taalachterstand van allochtone kinderen, de ander over het geniale idee om 0 euro aan ontwikkelingshulp te schenken. Goh, aan wie doet me dit denken? Maar stuitend vond ik het zogenaamde onderzoek naar waar de meeste mensen hun paasweekend door zullen brengen.

De Metro top 5:
Parijs???
Londen???
Berlijn???
Amsterdam !!
Maastricht !

In het binnenland zijn Amsterdam en Maastricht mooie en gezellige doch niet zulke verrassende bestemmingen, veilige keuze echter. Maar dat er over de grens voor zulke uitgekauwde bestemmingen wordt gekozen is natuurlijk te simpel voor woorden. Wie nog nooit in één van deze steden is geweest, is waarschijnlijk nooit verder gekomen dan de Efteling! Al ben je er dan ook nooit geweest, je weet al precies wat je kunt verwachten. Deze "feel good cities" zijn toch totaal geen uitdaging? En dan worden ze nog gepromoot ook door de best gelezen krant van Nederland? Zoals ik al zei 0,0 info.

Zou het geen mooi idee zijn als je paasweekend ook daadwerkelijk in het teken van pasen zou zijn? Bestemmingen waar geleden is en waar ook weer een wederopstanding is gekomen? Hier 5 tips voor wie daar wel oren naar heeft!

Kiev:

Voor de hippe, dan wel (radio)actieve toerist

Eigenlijk niet echt een goed voorbeeld, in Kiev is het nog maar net goede vrijdag. De stad is echter prachtig! Heeft veel kijkcijfers gehaald de laatste maanden en als u zich onveilig voelt kunt u nog altijd een schitterende excursie maken naar het rustige en inmiddels landelijke Tjernobyl en Prypiat. Hier hoeft u zich geen zorgen te maken dat het in no time door Rusland opgeëist gaat worden. De komende 800 jaar rust gegarandeerd!

Sarajevo:

Voor de genocidetoerist

Twintig jaar geleden nog de verschrikkelijkste plek op aarde, tegenwoordig weer een levendige stad. Buiten de historische binnenstad wordt de gezelligheid een beetje getemperd door de vele huizen die er uit zien alsof ze nog maar net een voltreffer te verduren hebben kregen en de enorme grote begraafplaatsen, dan wel hier en daar wat zerken op een trainingsveldje.

Belgische Westhoek/ Noord-Frankrijk:

Voor de historisch verantwoorde toerist

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de eerste wereldoorlog uitbrak. Na de moord op Franz Ferdinand en zijn vrouw in het zojuist genoemde Sarajevo ontstond de kettingreacties aan oorlogsverklaringen die vooral in dit gebied zijn gruwelijke sporen anno nu nog duidelijk laten vinden. Miljoenen soldaten leefden en stierven onder de aller-erbarmlijkste omstandigheden in het driehoek Ieper, Verdun en de rivier de Somme. Bij Verdun tref je nog stukken maanlandschap en tot de grond vernietigde dorpjes aan. Bij de Somme een bomkrater zo groot als een redelijk stadion, loopgraven en niet te tellen erebegraafplaatsen. In Ieper wordt ter ere van de omgekomen engelse verdedigers nog dagelijks de last post geblazen bij de Merenpoort.

Krakau

Voor de holocaust toerist.

Niet alleen omdat het de dichtstbijzijnde grote stad is bij Auschwitz: "de Rolls Royce onder de vernietigingskampen" Ook in Krakau zelf hebben joodse mensen enorm geleden in de ghetto's. Ook is er de fabriek van Schindler te bezichtigen.

Boekarest

Voor de megalomane toerist

Waar staat het grootste gebouw van Europa? Hint, je zal het niet tegenkomen in Parijs, Londen of Berlijn maar in Boekarest. Na de verwoestende aardbeving van 1977 zagen de Ceaușescu's hun kans schoon om een leuk optrekje te realiseren. Het werd na het Pentagon het grootste gebouw ter wereld. Er werd zoveel marmer gebruikt dat er in heel Roemenië geen normale grafsteen te krijgen was. Ook kreeg het paleis een oprijlaantje wat breder en langer moest zijn dan de de Champs Élysee. De Ceaușescu's hebben deze enorme kosten, in een straatarm land, uiteindelijk met hun eigen leven betaald.

Ik wens ieder een fijn, avontuurlijk en overdenkelijk paasweekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten