Welkom op Pluym's blog

Welkom op Pluym's blog

zaterdag 4 oktober 2014

Smoketober

Bent u al gestopt met roken? Zo ja, dan hoort u bij die 35.000 mensen die vol goede moed meedoen aan de hype "stoptober". Hoewel ik heel benieuwd ben hoeveel mensen over 28 dagen ook daadwerkelijk de finish zullen halen, is het een nobel streven. Die e-sigaret gaat het niet worden natuurlijk, dat is als seks met een opblaaspop, het is net echt maar net niet. De e-smokers zijn juist de mensen die toch maar een sigaretje bij je komen bietsen.

Gelukkig zijn er nog genoeg stugge doorrokers die hun verantwoordelijkheid gewoon blijven nemen. Producten boycotten die de staatskas spekken is een riskante bezigheid. Staan de mensen die dapper zijn gestopt ook stil bij de mogelijke gevolgen? 

Dat sigaretten zo duur zijn is niet omdat tabak zeldzaam is geworden maar wel omdat onze overheid nu eenmaal veel op genot wil incasseren. Het genotsgekke Rusland bijvoorbeeld duldt dan weer niet al te veel tegenspraak, de politici daar beseffen maar al te goed dat een tevreden drinker en roker geen onruststoker is. Daar ben je voor 3 euro al van een fles wodka én een pakje peuken voorzien.

Met een actie als deze loopt onze schatkist al gauw zo'n 1, 5 ton per dag mis. Net nu we een beetje uit de recessie aan het kruipen zijn kan dit zomaar de tegenslag zijn die economen vrezen. Toch wordt het stoppen met roken door elke weldenkende instantie aangemoedigd. Als je goed nadenkt echter weet je dat er een economisch probleem gaat ontstaan als we dat met zijn allen tegelijk zouden gaan doen.

Hetzelfde geldt ook voor het gebruik van de auto. Vervuiling, energie verspilling, files maar ook ongelukken, vooral in combinatie met het ook al zo overheidsubsidiërende alcohol. De accijnzen op brandstof moeten gigantisch zijn. De aangemoedigde bus en trein verdienen maar een fractie van wat de regering van de firma's Shell en BP toucheert. Toch vraagt men in Den Haag zich schijnheilig af waar we zouden zijn zonder de trein.

Wat zou er gebeuren als iedereen zich zou gaan onthouden van tabak, alcohol en de auto? Met dat laatste schakel je gelijk nog een belangrijke "cashcow" uit: verkeersboetes.
Waar wordt de schatkist dan mee gevuld? Niet met accijns op groente en fruit, dat zal je tegen die tijd dan zelf moeten verbouwen. Zouden wij dan juist aangespoord moeten worden om te gaan roken en zuipen, desnoods achter het stuur? Waar moet anders onze schitterende onderwijs, gezondheidszorg en pensioenen van betaald worden?

En daarom vind ik stoptober een roekeloze actie. Egoïstisch is het ook als men zijn eigen gezondheid belangrijker acht dan het economische welzijn van heel de natie. Het zou mooi zijn als er nu 35.000 niet rokers bewogen kunnen worden om te gaan roken voor vaderland. Kom aan mensen, het is smoketober!

P.S.
Voor degenen die mijn reactie overdreven vinden. Rokers zijn nu eenmaal heel gedreven in het rechtvaardigen van hun ongezonde bezigheid. Bovendien zijn het hele sociale mensen, die het contact voor de duur van één rokertje met medejunken, niet graag opgeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten